Jak si vybrat obraz, aby Vás po chvíli nezačal štvát?

Napsal uživatel admin dne Po, 01/30/2023 - 16:05
Interier

Dostavěli jste svůj vysněný dům nebo koupili nový byt, vybavili ho krásným nábytkem a pohled na prázdné zdi vám přijde trochu fádní? Sběratelé umění a fanatici do obrazů tenhle článek asi nečtou, protože toto téma neřeší, ale normální smrtelník má několik možností, jak zaplnit bílé stěny.
 

Estetika

Estetika neboli cit pro krásu je z mého pohledu důležitý prvek v životě lidském a zabývali se jím takoví velikáni jako Platón či Aristoteles. Pro mě osobně je krásno ukryté v umění potravou pro duši, něco povznášejícího, co člověka nabíjí a vnitřně rozechvívá. Na druhé straně spektra vnímám něco, co bych označil jako kýč – něco plochého, prvoplánového, co nemá hloubku, a i když to ve Vás vzedme vlnku emocí, tak je zase rychle pryč. Věnujte proto prosím i výběru obrazů náležitou pozornost, mohou Vás každý den těšit a povzbuzovat nebo Vás naopak nechají chladným a za chvíli Vás začnou štvát.

Obraz v interiéru

Chcete to mít opravdu „rychle za sebou“?
Ta nejjednodušší cesta k obrazu je vydat se do supermarketu autem nebo online a vybrat si tam zebru, slona, kytku, krajinku, ..zkrátka něco hezkýho. Běhá Vám z toho mráz po zádech? Chcete víc než jen placatou barevnou dekoraci, kterou si před Vámi koupilo spousta dalších, protože byla v akci? Pokud jste alespoň trochu vnímaví, věřím, že tohle bylo jen pro pobavení.
Pro obraz do galerie
Další možností je se rozběhnout po galeriích a výstavách a zkusit nají něco, co se Vám bude líbit, něco co Vám nedá spát, co s Vámi bude rezonovat. Zkuste si před obraz stoupnout se zavřenýma očima a vnímat, jak na Vás působí. Doporučuji nekupovat obraz hned, ale nechat to uzrát. Má to ale jeden háček, ceny obrazů v galeriích nejsou úplně lidové a pak nastává dilema kolik jste ochotní za obraz zaplatit a pokud jich chcete víc, nemusí to být dostupná cesta.


Kvalitní reprodukce může být cesta
Pokud jsou pro Vás originály nedostupné, nebo nejste takový fanda do umění, ale zebru ze supermarketu si na zdi představit nedokážete, jsou možnou cestou reprodukce. 


Když jsem se odvážil jít s kůží na trh já a udělal jsem první výstavy, byl jsem překvapený, jak na to lidé reagovali. Po mnoha debatách „za kolik mi prodáš tenhle obraz?“, jsem si uvědomil, že originály svých obrazů prodávat nechci. Jsou za nimi tak silné osobní emoce a příběhy, že se jich nedokážu vzdát. Malování je mým koníčkem a jeden obraz maluju několik měsíců, než jsem s ním stoprocentně spokojený, netlačí mě žádné termíny a existenční pnutí mít obraz hotový. Pár originálů jsem nakonec prodal lidem, které dobře znám.


Díky špičkové skenovací technologii Pictoart, kterou jsem začal využívat pro skenování svých obrazů, jsem si uvědomil, že to je cesta, jak je mohu pustit mezi lidi, aby mě to tolik nebolelo. Vyzkoušel jsem si jejich kvalitu a nebojím se je pustit do světa. 
Pokud se Vám moje obrazy líbí, budu potěšen, když si některý z nich koupíte ve formě reprodukce a dáte mi pak vědět, jak jste spokojení.